Jojoba Yağının Faydaları Nelerdir?

Argan yağının bilinmeyen faydaları
29 Ocak 2019
Hepsini Göster

Jojoba Simmondsiaceae familyasının tek elemanıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Arizona eyaletinde bulunan bazı çöllerde ( Baja California, Mojave ve Sonora ) ve İsrail’de yetişen bir bitki türüdür. Yetiştiği ortamdan da anlaşılacağı gibi sıcaklığıa ve kuraklığa çok dayanıklı bir bitki türüdür. Çok yıllık ve çalımsı bir bitkidir. Jojoba yağı son yıllarda popüler olmuş gibi görünse de kullanımı çok daha eski zamanlara dayanır. Eski zamanlarda boya ve parfüm yapımında kullanılarak dini törenlerde kullanılmıştır. Ayrıca yetiştiği bölgelerden olan Baja California ve Sonora çölü çevresinde yaşayan yerliler tarafından deri yüzeyindeki yaraların ve deri kanserinin tedavisinde de kullanılmıştır. 1930’lu yıllarda jojoba tohumundan elde edilen jojoba yağının diğer bitkiler ve bitki tohumlarından elde edilen yağlardan farklı olduğu görülmüş ve jojoba yağının balinalardan elde edilen yağ ile benzerlik gösterdiği keşfedilmiştir.

Jojoba bitkisi 5 yaşındayken 500 gr. tohum elde edilmektedir. 12 yaşına geldiğinde bu miktar 2500 gr. 25 yaşına geldiğinde ise 14.000 gr. a ulaşmaktadır. Bu bitkinin ortalama olarak 100 – 200 yıl civarında ömrü bulunmaktadır. Kısa süreli olmak kaydıyla düşük sıcaklıklara ( -5 °C ) – ( -9 °C ) da dayanıklıdır. Bununla birlikte erozyonla mücadele için mükemmel bir bitkidir.

Sağlık alanları dışında sanayi de de kullanım alanları keşfedildikten sonra yetişme koşulları uygun ülkelerde ticari amaçla yetiştirilmeye başlanmıştır. Şu anda Amerika ve İsrail dışında Brezilya, Arjantin, Venezuela, Avustralya, Mısır, Kenya, Sudan, Libya, Hindistan, Japonya, Kuveyt ve Nijerya’da da yetiştirilmektedir.

Türkiye’de de jojoba yetiştiriciliğine dair bir takım çalışmalar yapılmıştır. Adana ve Antalya’da yapılan çalışmalarda alınan olumlu sonuçlardan sonra Denizli, İzmir, Ankara, Malatya, Elazığ, Ağrı, Konya, Aksaray, Nevşehir, Adıyaman, Kayseri, Yalova ve Afyon’da jojoba ekim çalışmalarına başlanmıştır.

Jojoba yağı sağlık ve bakım alanı dışında sanayi alanında da tercih edilen bir ürün haline gelmiştir. Yüksek performanslı bir yağlayıcı olması sebebiyle yüksek devire sahip makinelerde, metal ve alet kesme işlemlerinde kullanılmaktadır. Jojoba yağının en önemli özelliklerinden biri değişken sıcaklıklarda stabil bir sıcaklıkta kalmasıdır. Bu önemli özelliği ve yüksek nemliliği sebebiyle sürtünmeyi ve sürtünmeden kaynaklanan hasarları çok büyük ölçüde azaltır ve çalışmakta olan makine parçalarındaki aşınmayı yüksek oranda engeller.

Jojoba yağı ile ilgili ilginç bir bilgi de penisilin ile olan ilişkisidir. Jojoba yağı penisilin üretiminde kullanıldığında köpürmeyi engelleme özelliğine sahiptir. Bu da penisilin üretimi için oldukça güçlü ve önemli bir etkidir. Üretim aşamasında jojoba yağı kullanıldığında yer fıstığından tam 6 kat daha az yağ tüketilmektedir. Bu oran da üretimde % 15 – 20 oranında kâr demektir.

Jojoba yağı hidrojenle doyurulduğunda cila görevi görür ve yüksek oranda parlaklık ve sertlik kalitesine sahip olur. Bu özelliği sayesinde de uzun ömürlü mumlarda, mobilyalarda, yerlerde ve oto cilalarında kullanılır.

Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ile jojoba yağının soğutma veya benzeri bir işlem uygulanmadan, ekşimeden ve bozulmadan kalabildiği kanıtlanmıştır. Bu araştırmada aynı jojoba yağı kullanılarak 27 defa mısır patlatılmıştır. Yapılan kontrollerde ilk partide patlatılan mısır ile son partide patlatılan mısırlar arasında hiçbir fark olmadığı, son partideki mısırların en az ilk partidekiler kadar taze olduğu gözlemlenmiştir.

Jojoba yağı içerdiği simmondsini isimli etken madde sayesinde diyet dönemlerinde tüketilebilecek tatlı, içecek, çikolata türü ürünlerde de kullanılabilmektedir. Simmondsini doğal ve güçlü bir iştah kesicidir.

Jojoba yağı tıp dünyasında da kullanılmaktadır. Çok yüksek oranda E vitamini içerdiği için ufak çizik ve kesiklerin tedavisinde, sivilce, akne, saç ve deri bozukluklarının giderilmesinde kullanılır. Ayrıca yenileyici özelliği ve % 100 saflığı sayesinde yapay kalplerde yağlayıcı olarak da kullanılmaktadır.

Kozmetik ürünlerin içeriğinde de bulunmasının en önemli sebeplerinden biri bakteri ve mantara karşı koruyucu özelliği olmasıdır. Bu sebeple göz ve deri enfeksiyonlarının önüne geçmek amacıyla kozmetik ürünlerin içeriğinde jojoba yağına yer verilir.

Jojoba yağı zeytinyağı üretiminde kullanılan tekniğe benzer bir teknikle üretilmektedir. Çok fazla stabil bir yağdır, saftır, doymamış yağlar grubundadır ve açık sarı renklidir. Konserve üretiminde kullanılan ürünün tazeliğini ve tadını muhafaza etmek amacıyla da kullanılır. Jojoba tohumundan yağ elde edildikten sonra kalan küspesinde % 35 oranında protein bulunmaktadır. Küspeden simmondsia maddesi çıkarıldıktan sonra hayvan yemi olarak kullanılır.

Jojoba Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Jojoba yağı çok güçlü bir temizleyici etkiye sahiptir ve antibakteriyeldir. Cildin makyaj kalıntılarından arındırılmasında ve cilt dokusunun temizlenmesinde kullanılabilir. Makyajı temizlemek için bir parça pamuğa az miktarda jojoba yağı döküp tüm cildi temizlemek yeterlidir. Göz ve dudak çevresinde de rahatlıkla kullanılabilir.
  • Yüksek oranda E vitamini içerdiği için cildi nemlendirir ve besler.
  • Cilt yüzeyinde meydana gelen döküntü, kuruma ve yanmaların tedavisinde kullanılır. Özellikle kış aylarından havanın soğumasıyla oluşan yüz, dudak ve el kurumaları için etkili bir nemlendiricidir. Direkt olarak kuruyan bölgeye uygulanabileceği gibi hali hazırda kullanılan nemlendirici ile birlikte karıştırılarak da uygulanabilir.
  • Jojoba yağı tek başına da kullanılabilir. 1 tatlı kaşığı kadar yağ temizlenmiş cilde uygulanır ve masaj yapılır. Yarım saat bekledikten sonra ılık su ile durulamak yeterlidir.
  • Yüksek orandaki nemlendirme özelliği sayesinde yaşlanma belirtilerini geciktirir ve yeni kırışıkların oluşumunu engeller. Cildin elastikiyetinin korunmasına yardımcı olur ve cilde esneklik kazandırır.
  • Antialerjen ve antibakteriyel olması sebebiyle sivilce ve akne oluşumunu engeller. Mevcut sivilce ve aknelerin giderilmesine yardımcı olur.
  • Cildin yağ dengesinin korunmasına yardımcı olur.
  • Özellikle gebelik döneminde ve hızlı kilo alıp verilen dönemlerde kalça, göbek, basen ve göğüs bölgesinde meydana gelen çatlakları önlemeye yardımcı olur.
  • Masaj ile birlikte düzenli uygulandığında selülit oluşumunu engeller.
  • Ayak terlemesi ve ayak kokusu problemlerinin tedavisinde kullanılır.

Jojoba Yağının Saça ve Saç Derisine Faydaları Nelerdir?

  • Saç derisinin nemlendirilmesine yardımcı olur. Bu sayede kepek probleminin önüne geçer.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde saç derisinin dezenfekte olmasına yardımcı olur. Bakteri kaynaklı saç problemlerinin oluşmasını engeller.
  • Bit, egzama, sedef gibi saç derisi sorunlarının tedavisine yardımcı olur.
  • Saçlardaki aşırı yağlanmanın önüne geçerek saçın ve saç derisinin yağ dengesini korur.
  • Saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlar.
  • Saç derisini beslediği ve nemlendirdiği için yeni saç oluşumunu destekler.
  • Saçlara maske olarak uygulandığında daha parlak, canlı ve sağlıklı bir görüntü elde edilmesini sağlar.
  • Saç kırılmalarını engeller.
  • Kafa derisindeki kan dolaşımını hızlandırır.
  • Kafa derisinde çatlak oluşumu var ise bu sorunu tedavi eder.
  • Özellikle kuruluk sebebiyle şekil alma güçlüğü çekilen saçların daha kolay şekil almasına yardımcı olur.

Jojoba Yağı Saç Bakımında Nasıl Kullanılır?

Jojoba yağını saç bakımında kullanmak oldukça basittir. 1/2 çay bardağı jojoba yağını önce saç diplerine uygulayıp masaj yaparak iyice yedirin. Daha sonra tüm saça ve saç uçlarına sürün. Tüm saçı bir saç bonesi ile kapatıp yarım saat bekledikten sonra şampuanla yıkayıp durulayın ve ardından durulanabilen bir saç kremi uygulayın. Bu uygulamayı çok kuru saçlarda haftada 2, normal ve yağlı saçlarda haftada 1 kez yapmak yeterlidir.

Jojoba yağını hali hazırda kullandığınız durulanan saç kreminin içine de katabilirsiniz. Böylelikle maske yapmaya fırsatınız olmadığı zamanlarda da saç için olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz.

Jojoba yağı kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

  • Yağı tüm cildinize ya da saçınıza uygulamadan önce alerjiniz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun için bileğinizin iç kısmına bir miktar jojoba yağı sürüp beklemeniz yeterlidir. Gün içerisinde herhangi bir reaksiyon göstermedi ise kullanabilirsiniz.
  • Jojoba yağı harici kullanım içindir. Ağızdan alınmamalıdır.
  • Çocuklarda ve bebeklerde kullanılması önerilmemektedir.
  • Herhangi bir cilt rahatsızlığı olan kişilerde mutlaka doktora danışılarak kullanılmalıdır.
  • Gebelik ve emzirme dönemlerinde de doktora danışılarak kullanılması önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir